Enterprise Resource Planning, of ERP, is een grootschalig softwareprogramma ontworpen voor moderne bedrijven, zowel grote als kleine. ERP-systemen versoepelen de stroom van interne bedrijfsprocessen en zorgen voor communicatie tussen de afdelingen van een bedrijf en de interne functies en gegevens. Enterprise resource planningsystemen zijn in staat om bedrijven een direct beeld te geven van real-time activiteiten: productie, inventaris en orderverwerking.

De werking van een ERP-systeem

ERP-software volgt de processen van een bedrijf (grondstoffen, contant geld, werknemers), overhead en verplichtingen (salarisadministratie, inkooporders en klantenorders) voor individuele afdelingen en voor het bedrijf als geheel. De meeste ERP-systemen zijn modulair opgebouwd. Werknemers hebben alleen toegang tot de modules die ze nodig hebben om hun taken te voltooien, terwijl de werknemers met een hogere functie toegang hebben tot alle modules om zowel gegevens en rapporten te creëren en te bekijken. Door de werkzones modulair te houden, is de veiligheid van het bedrijf beter beschermd als geheel.

De voordelen van een ERP-systeem

ERP begon voor het eerst in de jaren 1990 als een manier voor productiebedrijven om beter om te gaan met voorraadbeheer en vraag/aanbod problemen. ERP-software ondersteunt vandaag de dag bedrijven op alle niveaus. ERP-systemen kunnen helpen boekhoudkundige afdelingen helpen met allerlei taken, van account schulden aan kostenbeheer, helpen productieteams te berekenen van de rekeningen van materialen en helpen met de capaciteitsschatting. Het magazijn team met behulp van een ERP-systeem kan alles beheren, van voorraadbeheer tot supply chain management.

Meerdere niveau’s ERP-systemen

Klantenserviceprofessionals kunnen alles verwerken en volgen, van klantenservice-interfaces tot callcenterondersteuning en zelfs commissies. ERP-systemen zijn zo belangrijk geworden voor de detailhandel dat veel bedrijven twee niveaus van ERP-systemen gebruiken. De hogere niveau ERP-systeem is ontworpen om leidinggevenden de informatie die ze nodig hebben om gegevens te analyseren op het corporate niveau te geven, terwijl het tweede niveau van ERP-systemen van toepassing is op de dagelijkse werking van een bedrijf; regionale kantoren en vestigingen gebruiken ERP om hun activiteiten te beheren op een kleinere schaal. De twee niveaus van ERP werken samen om het bedrijf te helpen functioneren op elk niveau en relevante gegevens te verstrekken aan elke werknemer.