Vergaderruimte Denbosch

Wat kun je zoal doen als Neerlandicus?

Geplaatst op

Het vak van Neerlandicus wordt door sommigen geliefd en anderen weer niet. Iedereen zo zijn roeping. In deze blog nemen we met je door wat je kunt doen als Neerlandicus. Dat verschilt per context. Dit gaan we je even uitleggen. Neem de informatie tot je en kijk of je enthousiast bent om als expert in de Nederlandse taal aan de slag te gaan. Blijf onze blogs lezen, dan ben je steeds weer op de hoogte. 

De vergaderruimte als taalruimte vol creativiteit

Aardig wat mensen die een opleiding in de Neerlandistiek gedaan hebben, komen in het bedrijfsleven terecht. Daarin kun je verschillende dingen doen op het gebied correctie en analyse van communicatie. Daarbij gaat het echt wel wat verder dan wat spelfouten uit mailtjes van collega´s halen. Je kunt taaladviezen geven op het gebied van pr. Daarnaast werk je mee aan het opstellen van beleidsplannen (controle, verwoording), het notuleren tijdens vergaderingen en meer van deze taken die een rol spelen binnen het bedrijf. 

Samen met elkaar werken aan goede content, zoals bestemd voor excellente communicatie met de buitenwereld over producten en diensten van het bedrijf (social media) kan een belangrijk onderdeel van je werk zijn. Zo bekeken is de vergaderruimte geen saaie plek waar je je tijd uitzit (´lees: die vergadering had ook een mailtje kunnen zijn´), maar een ruimte waar je samenkomt om creatief en zakelijk aan de slag te gaan om topresultaten te halen. Dat kun je dus doen in het bedrijfsleven in de rol van Neerlandicus. 

De taken van een Neerlandicus in het onderwijs

Veel mensen denken dat ze met een graad in de Neerlandistiek direct aan het werk kunnen als docent Nederlands. In sommige gevallen is dit zeker het geval, dan kun je binnen een scholengemeenschap instromen en dan krijg je de kans om een lesbevoegdheid te halen terwijl je aan de laagste klassen lesgeeft. Maar in andere gevallen moet je eerst een lesbevoegdheid halen voordat je voor de klas mag staan. Dit gaat om een extra jaar waarin je didactische vaardigheden leert. 

Het is mogelijk om verschillende dingen te doen als Neerlandicus. Het kan daarbij gaan om eenvoudige grammatica uitleggen en oefeningen verzinnen (MBO). Daarnaast is het belangrijk dat de spellingsregels duidelijk gemaakt worden. Natuurlijk wil je ook dat je leerlingen zich schriftelijk goed kunnen uitdrukken. Daarom wordt ze geleerd hoe een brief geschreven moet worden. Niet geheel onbelangrijk, want tegenwoordig moet er veel gesolliciteerd worden om een leuke baan te vinden. Vroeger schreven de leerlingen de brief nog met de hand, tegenwoordig gaat dit steeds vaker met de laptop. Dit wil overigens niet zeggen dat het met de hand schrijven niet meer belangrijk is. Dus ook aan het handschrift wordt de nodige aandacht besteed. 

Docent eerstegraads, hogere klassen

Een docent Nederlands in het hoger onderwijs biedt natuurlijk ook het nodige inzicht in de verschillende regels van de taal, maar er is hier meer ruimte voor andere onderdelen van de taalcultuur, zoals literatuur en journalistiek. De lessen Nederlands zijn hier veel sterker een voorbereiding op het hogere onderwijs, zoals het HBO of de Universiteit. Er is een groot verschil te merken qua taalvaardigheid tussen leerlingen uit de verschillende onderwijsniveaus. Gelukkig is er voor degene die het wil, een weg van doorstromen, zodat op latere leeftijd bepaalde ontbrekende vaardigheden aangeleerd kunnen worden. 

Wil je meer weten over de vacature docent nederlands van metafooronderwijs.nl? Neem dan contact met ze op. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site nemen we graag me je door wat je allemaal kunt doen op zakelijk gebied om er meer uit te halen.

Contactgegevens

Via info @ vergaderruimtedenbosch.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden