Vergaderruimte Denbosch

Geografische data in kaart brengen, hoe doe je dat?

Geplaatst op

Een GIS specialist kan geografische data, of te wel ruimtelijke informatie, visualiseren op dynamische kaarten. Je kunt bijvoorbeeld behoefte hebben aan een GIS specialist om het zonnepanelen beleid te stimuleren. 

Wat is een GIS specialist?

‘GIS’ is een afkorting voor geografisch informatiesysteem. Een GIS beheert data, analyseert data en deelt deze met anderen. Een GIS maakt het mogelijk om complexe informatie beter zichtbaar en visueel aantrekkelijk te maken. Met behulp van een GIS specialist krijg je dieper inzicht in data. Je krijgt namelijk bepaalde patronen te zien en relaties. Hierdoor is het voor jou makkelijker om de juiste beslissingen te nemen. Klik hier voor meer informatie omtrent een GIS specialist. Om het wat duidelijker te maken kun je denken aan het corona dashboard. Dit liet de actuele situatie zien van het land. De complexe cijfers werden hierdoor inzichtelijk. 

Welke werkzaamheden verricht een GIS specialist?

Een GIS specialist zorgt er met behulp van bepaald materiaal voor dat de geografische wereld beter wordt begrepen. De specialisten hebben als doel om van verschillende soorten data wat nuttigs op te maken. Bijna alle data zijn te reduceren naar een plek op de wereld. Een GIS specialist kan verschillende soorten data samen brengen. De specialist slaat dus data op en registreert deze onder een nieuwe naam. Een GIS specialist voert ook analyses uit. Er bestaan echter verschillende soorten geografische analyses. Een GIS specialist houdt zich onder andere bezig met de volgende werkzaamheden: het generaliseren van data, vinden van hotspots, meten van objecten, vergelijken van situaties, vaststellen van nabijheid en onderscheiden van trends. 

Verder maken GIS specialisten kaarten. Met behulp van deze kaarten is het mogelijk om een geografische visualisatie te creëren van data. Hierbij is het van belang dat de kaarten actueel zijn, maar ook snel en van hoge kwaliteit. Het delen van deze kaarten met anderen is erg eenvoudig, denk maar aan de corona dashboard. 

Waar wordt een GIS specialist gebruikt?

In diverse sectoren wordt er gebruik gemaakt van een GIS specialist. In de havensector wordt dit bijvoorbeeld gebruikt met als doel om de ruimte te benutten. Het gebied kan hierdoor beheerd worden en efficiënt ingericht worden. Door de lokale overheid wordt hier gebruik van gemaakt om een controle te krijgen over het beleid van de gemeente en het genoegen van de inwoners. In het onderwijs wordt hier gebruik van gemaakt om geografische kennis te delen. Bij elke opleiding waarbij locatie als leidraad wordt genomen, wordt GIS gebruikt. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site nemen we graag me je door wat je allemaal kunt doen op zakelijk gebied om er meer uit te halen.

Contactgegevens

Via info @ vergaderruimtedenbosch.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden